1 Mart 2013 Cuma

VALENCİA ve LAS FALLAS FESTİVALİ :))

İspanya deyince herkesin aklına Barselona gelir fakat İspanya baştan sonra gezilip, tüm şehirleri görülmesi gereken bir ülkedir. VALENCİA ise İspanya’nın 3. Büyük kentidir ve İspanya’ya gitmişken mutlaka gezilmesi gereken bir şehirdir. Bu yazımda Valencia'da ve çevresinde gezilmesi gereken yerleri ve LAS FALLAS FESTİVALİNE ait detayları bulacaksınız.

2007-2008 Yıllarında Valencia’da 1 yıl yaşama fırsatım oldu. Bu süre zarfında birçok Avrupa ülkesine gitmemin yanı sıra Valencia ve etrafındaki küçük kasabaları da karış karış gezdim.

Valencia’yı planınıza katarsanız hem deniz tatili hem de kültür tatili yapmış olursunuz. İşte size Valencia ile ilgili ip uçları:

Ortasından geçen nehrin kuruması sonucu ortaya çıkan nehir yatağı şehrin başından sonuna park haline getirilmiştir. “Jardin del Turia” isimli bu park şehrin kuzeybatısından “Bioparc Valencia” ile başlar ve post modern yapılar olan “Ciudad de Las artes Y Las Ciencias” ile sona erer.

Gezmeye Old town denilen dar sokaklarında gezmekten müthiş keyif alacağınız bölgeden başlamalısınız:



Old town (Eski şehir) bölgesinde gezmeniz gereken yerleri şu şekilde sıralayabilirim:

Plaza del Ayuntamiento, Plaza del Virgen, Plaza del Reina, Palau de la Generalitat, Basilica de la Virgen, Valencia Katedrali, La Lonja, Mercado Central, Museo Nacional de Ceramica Gonzales Marti, Estacion del norte (Tren istasyonu),  Museo de Bellas Artes(Güzel sanatlar müzesi), Torres de Serranos (kule),  The palau de la musica (Müzik sarayı). (Turizm ofislerden bir harita edinip o haritada yazan yerleri gezerseniz Valencia'da gezmedik yer bırakmazsınız =))


                                                                 Plaza del Virgen

Plaza del Ayuntamiento

 Torres de Serranos 

Plaza de Toros (Boğa Güreşi Arenası)

 Valencia'da tarihi bir kapı

Colon bölgesindeki Market


Old city’yi gezdikten sonra artık sahile doğru inebilirsiniz. İsterseniz Turia parkının içinden yürüyerek isterseniz ara sokaklardan geçerek sahile ulaşabilirsiniz. Parkın içinden giderseniz Güliver oyun parkını göreceksiniz. Burası kaydıraklardan oluşan bir park, Güliverin kaydırak olan saçları arasında eğlenebilirsiniz.

 Park del Turia


Güliver Parkı


Parkın sonuna “Ciutat de les Arts y de las Ciencias ve Oceanografia” nın post modern binalarını göreceksiniz. Dilerseniz buradaki bilim müzesine girip vakit geçirebilirsiniz. Buradan sonrada biraz ilerisindeki Oceanografiye girip deniz canlılarını görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

 Ciutat de les Arts i de las Ciencias 

Gezinizin birkaç gününü de deniz için ayırmanız tavsiye olunur. Mayıs ayı başında deniz sezonu açılıyor ve Valencialılar kendilerini geniş ve güzel kumsallara (Malvarossa kumsalı) atıyorlar. Hatta bir gece markette satılan 2-3 €’luk Valencia şaraplarını alıp sahilde sabahlamanız tavsiye olunur. =)

Valencia'nın muhteşem kumsalları 


Birçok canlı türünü barındıran Valencia Biopark şehrin biraz dışında olmasına rağmen, Park del turia'nın başladığı bu bölgeye otobüs ile ulaşıp bioparkı gezebilirsiniz.

Biopark

Valencia'ya gelmişken bir flamenko gösterisi izlemeden ve müzik dinlemeden dönülmemelidir. Büyük showlara gitmek yerine barlarda yapılan canlı müzik ve dans gösterisini izlemek daha keyfili oluyor.


Valencia'nın kendisi kadar etrafında bulunan birçok şirin kasaba da görülmeye değer. Eğer vakit varsa şu yerleri de görmeniz güzel olur: Albufera (Sandal turu tavsiye olunur), Xativa, Gandia, Sagunt, Cullera.

Albufera


Xativa

  Sagunt                                                        

Gelelim Valencia festivali olan ve Mart'ta kutlanıp birçok turistin akın akın buraya gelmesine sebep olan festivale: “Las Fallas Festivali”ne...

Bu festivalde her mahalle kendi aralarında para toplayarak sokakları süslüyorlar ve mahallenin ortasına büyük heykeller (kartonpiyerden dev heykeller) yaptırıyorlar. Heykellerin yapımı tamamlanınca yarışma düzenleniyor ve birinciler seçiliyor. Festival zamanı şehrin her sokağını gezerek bu şahane heykelleri görme fırsatı yakalıyorsunuz. Ayrıca akşamları da mahalle ortalarına kurulan ocaklarda paella denilen ünlü yemeklerinden yapıyorlar ve beraberce yemek yiyorlar.


Festival 1 Mart'ta Ayuntamiento meydanında sesli fişek (mascleta) gösterileri ile başlıyor. Her gün öğle vakti herkes bu meydanda toplanıyor ve sesli fişek gösterilerini izleyip eğleniyor. Bu olay tam olarak 1 ay sürüyor. 15 Mart’tan 30 Mart’a kadar da resmi tatil =) Valencialılar şehri terk ederken turistler akın akın buraya geliyorlar. 

                                    Sesli fişeklerin yerleştirildiği meydan (Mascleta)

Yerel kıyafetler içinde bir Valencialı bir kadın ve çocuk 

 Festival için süslenmiş bir sokak

Şehrin değişik mahallelerinde kurulan heykeller
 

Festivalin son günü ise herkes kendi mahallesindeki heykeli ateşe veriyor ve içip eğleniyorlar. Ayrıca son gün Turia Parkında yaklaşık yarım saat süren hava fişek gösterileri ve konserler oluyor.



Ağustos ayındaki domates festivali de Valencia’nın bir kasabası olan Bunol da yapılıyor. Belki gezi tarihlerini bu zaman denk getirip domates savaşına katılabilirsiniz.

Valencia’ya gitmişken tapas denilen mezelerden, Agua de Valencia’dan,sangria'dan orchata’dan, paella’dan denemeden dönmemenizi tavsiye ederim.