6 Eylül 2013 Cuma

18-26 YAŞ ARASI GENÇLERE TAVSİYELER :)

Bana göre hayatımızın en dinamik dönemidir, çocukluk ile erişkinlik arasındaki “20’li yaşlar”. Enerjimizin, heyecanımızın ve merakımızın en çok olduğu dönemdir. Gelecek için kendimize yatırım yaptığımız ve ayaklarımızın üzerinde durmaya başladığımız yaşlardır da aynı zamanda. Çoğumuzun üniversite lisans ve yüksek lisans yıllarını kapsayan bu dönemde, eğitimin dışında yaptığımız etkinlikler de hayatımıza yöne vermeye yardımcı olmaktadır.



Bu yollardan yeni geçmiş ve 20’li yaşlarının sonunda biri olarak 18-26 yaş arası birkaç tavsiyem olacak. Bu önerilerimin bir kısmını tecrübelerime dayanarak, bir kısmını ise deneyimleyen arkadaşlarımdan esinlenerek sizlerle paylaşıyorum.

Geçmişe dönüp baktığınızda "20’li yaşlarımı dolu dolu geçirdim" demek istiyorsanız bu tavsiyelere kulak verin gençler :)

1) ÜNİVERSİTEDE İKEN ERASMUS ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMI İLE YURT DIŞINA ÇIKMAK:
Üniversiteler arası işbirliği ile öğrenci değişimi yapılan bir programdır Erasmus. Bir ya da iki dönem anlaşma yapılan kurumda eğitim-öğretim yapılacak şekilde işleyen bir programdır.

Üniversitenin yaptığı kurumlara gidebileceğiniz gibi, üniversitedeki Erasmus koordinatörünüz yardımı ile kendiniz de bir kurum ile ikili anlaşma yaparak değişim gerçekleştirebilirsiniz.

Genellikle 3. ya da 4. Sınıfta yapılması tavsiye edilir :) Erasmus’a başvurmak için bölümünüzün istediği şartları sağlamanız gerekmektedir. Detaylı bilgi için bölümünüzün Erasmus koordinatörü ile iletişime geçebilirsiniz.




2) YURT DIŞINDA STAJ YAPMAK:
Öğrenciyken yapılması gereken bir diğer şey ise yurt dışında staj yapmaktır. Yapacağınız bu staj multikültürel ortamdaki tecrübenizi artıracağı gibi ileride uluslararası bir firmaya başvurunuz sırasında da işe yarayabilir. Birkaç program yardımı ile yurt dışında staj yapabilirsiniz. Bunlardan birkaçını şöyle özetleyebiliriz:

IAESTE: Milletlerarası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadelesi Birliği adı altında ülkemizde çalışmalarını sürdüren IAESTE Türkiye; akademik kurumlar, endüstri kuruluşları ve öğrenci çevrelerinin temsil edildiği bir ulusal komite desteğiyle çalışan staj değişim organizasyonudur. IAESTE ile staj yapmak istiyorsanız üniversitenizin IAESTE temsilciliği ya da IAESTE öğrenci kulübü ile iletişime geçebilirsiniz.



AIESEC: Dünya’nın en geniş öğrenci organizasyonlarından biridir. Genellikle yurt dışında staj yapmak için kullanılan bir organizasyondur. IAESTE’ye benzer işleyişi vardır. Üniversitenin ilgili AIESEC biriminden detaylı bilgi alabilirsiniz.


3) ULUSLARARASI ÖĞRENCİ TOPLANTILARINA KATILMAK:
Bu tarz toplantılara katılmanın birçok yolu vardır ama en çok tercih edilen ve teknik öğrenciler arasındaki etkinlikleri kapsayan BEST ile bu tip etkinliklere katılmayı gerçekleştirebilirsiniz. 

Genellikle üniversitelerin yurtdışı ile ilgili etkinlik yapan bir öğrenci kulübü tarafından organize edilen 1 haftalık-10 günlük bir eğitim, bilgilendirme programı ya da bir çalıştay şeklinde organize edilmektedir. (Örneğin, İTÜ Uluslararası Öğrenci Kulübü)

BEST:  “BEST, Board of European Students of Technology, 1989 yılında Berlin’de teknik üniversite öğrencileri arasındaki iletişimi arttırmak, işbirliğini sağlamak ve de öğrenci değişimi yapmak amaçlı sadece öğrencilerin katılımın olduğu ve de öğrenciler tarafından yönetilen bir organizasyon olarak kurulmuştur. BEST ücretsiz eğitim seminerleri, farklı okullardan ve ülkelerden teknik üniversite öğrencilerinin kaynaşmasını sağlayacak toplantılar ve de sanayi ile bağlantıları sayesinde yurtdışındaki firmalarda staj ve iş imkânı sağlamaktadır.”


4) ARKADAŞLARLA, UÇAK YA DA TRENLE 1 YA DA 2 HAFTALIK YURT DIŞI GEZİLERİ PLANLAMAK: 

INTERRAİL:  “INTERRAIL PASS, Avrupa Demiryolları İşletmeleri tarafından uygulanan, gezginlere ucuz ulaşım olanağı sağlamayı amaçlayan bir pas bilet uygulamasıdır. Aynı biletle, istenen yerde ve zamanda istenen trene binme olanağı sağlar. InterRail herkesin grup olarak yolculuk yaptığı ya da yalnızca InterRail bileti olanların bindiği özel bir tren değildir. InterRail Global Pass bileti Avrupa'nın 30 ülkesinde 5 gün ile 1 ay arasında, InterRail Bir Ülke Pass bileti ise seçeceğiniz 30 Avrupa ülkesinden herhangi birisinde 3 ile 8 gün arasında sınırsız serbest dolaşım olanağı sağlar.”


INTERFLY: Interrail’ın uçakla seyahat versiyonu olan interfly’da son zamanlarda ucuza birçok ülke görmek isteyen gençlerin tercih ettiği bir olaydır.

GENÇLİK TRENİ: “Gençlik Treni-Bu Memleket Bizim projesi gençlerin seyahat etmeleri, akranlarıyla tanışmaları ve kaynaşmaları için düzenlenen bir projedir. Bu proje gençlerin yurt içi treniyle ülkemizin doğal ve tarihi güzelliklerini yerinde görmelerini, Balkan treni ile de gençlerin balkanlardaki Osmanlı mirasını ve tarihini yerinde görüp keşfetmelerini amaçlayan, 2 hat üzerinde, 2 farklı trenle, 19-29 yaşlarında yaklaşık 2000 gencin katılımıyla gerçekleştirilecek bir (trenle) hareketlilik projesidir.”

5) EKOLOJİK ÇİFTLİKLERDE GÖNÜLLÜ ÇALIŞMAK:
Yaz tatilinin belirli bir döneminde arkadaşlarınızla ayarlayarak ya da tek başınıza ekolojik çiftliklerde gönüllü olarak çalışabilirsiniz. İşgücü, bilgi ve tecrübe desteği sağlayarak çiftlikte gönüllü olarak çalıştığınız takdirde konaklama ve yemek ihtiyaçları çiftlik tarafından karşılanmaktadır. Hatta çiftliğe gelen yabancı gönüllülerle de kaynaşarak doğal yaşam hakkında bilgiler elde edebilir ve güzel bir tatil geçirebilirsiniz.



6) UCUZ OLİMPOS TATİLİ YAPMAK:
Üniversitelerin genellikle Mayıs ayında düzenlediği, finallerden önce dinlenmeyi ve eğlenmeyi hedefleyen Olimpos tatiline yakın arkadaşlarla gidilerek süper bir tatil anısına dönüştürebilirsiniz. Olimpos tatilinden haberdar olmak için, Mayıs ayında üniversite koridorlarındaki afişleri takip edin :)


7) OTOSTOP İLE EGE-AKDENİZ TURU YAPMAK:
Ben denemedim ama deneyen arkadaşlarım var. Sırt çantası ile İstanbul’dan yola çıkarak Ege’ye ya da Akdeniz’e tatil yapmaya giden çılgın bir arkadaşınız varsa hiç düşünmeden takılın derim. Eminim bambaşka, unutulmaz bir macera olacaktır.


8) ARKADAŞLARLA “HAYDİKAMPA” KONSEPTİNDE BİR MACERA TATİLİ YAPMAK:
Benim gibi kumsalda yatmaktan sıkılanlardansanız kesinlikle içinde aktivitelerin olduğu bir tatil yapmanızı tavsiye ederim. İşte genellikle üniversite öğrencilerinin katıldığı bu tatillerde rafting, tekne turu, dalış, yamaç paraşütü gibi aktivitelerle geçireceğiniz bir tatil tam size göre olacaktır. Hem yeni insanlarla tanışıp denemediğiniz aktiviteleri denemiş hem de tatil yapmış olacaksınız.



9) ÜNİVERSİTENİN DALIŞ, DAĞCILIK, MAĞARACILIK, HAVACILIK GİBİ KULÜPLERİNE ÜYELİK:
Üniversiteli gençlere son tavsiyem ise üniversitelerde bulunan kulüplere üyelik hakkında olacak: ilgi alanlarınıza göre bir kulübe üye olursanız hem bu kulüp ile aktivitelere katılırsınız hem de ders dışında zevk alarak yapabileceğiniz bir hobi edinmiş olursunuz.