26 Ağustos 2014 Salı

SAFARİ NEDİR, NE DEĞİLDİR?

Afrika’ya gitmişken yapılması gereken aktivitelerin başında Doğal Parklarda yapılan safariler yer alıyor.
Tanzanya-Kenya-Uganda ülkelerini gezerken biz de safari yapmaya karar verdik ve Tanzanya’nın Arusha kentine geçerek Serengeti National Park başta olmak üzere birkaç doğal parkta safari yapma fırsatı bulduk.
Gezi esnasında gelen birçok soruya cevap olması neticesinde safari ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için bu yazıda toplamaya çalıştım: 
(Daha fazla fotoğraf için facebooktaki Safari Albümü'ne tıklamanızı tavsiye ederim)


-Afrika ülkelerinin birçoğunda doğal parklar mevcut. Bazı parklarda (örneğin; Tanzanya, Kenya) fil, aslan, kaplan gibi vahşi hayvanlar görülebileceği gibi örneğin Uganda’da gorilleri görmek için de safariye çıkılabilir.

-Kasım’dan Nisan’a kadar olan aylar yağışlı sezondur. Bu yağışlı mevsimde safari araçlarının doğal parklar içinde hareket alanı yağıştan daralmaktadır ve safariyi zorlu kılmaktadır. Bu sebeple Safari için en uygun mevsimin Mayıs sonundan Ekim başına kadar olan kurak sezon olduğu söylenmektedir.



-Safari’ye kendi başınıza gidememektesiniz. İlla kendim süreceğim diyorsanız bir jeep araç kiralamanızın yanı sıra bir de rehber kiralamak zorundasınız. Bir diğer seçenek ise; tur şirketlerinin sağladığı birkaç günlük her şey dâhil safari turlarına katılmanızdır. Bu safari turu; araç (jeep), safari rehberi (genelde soför), bir rehber asistanı (yemek, çadır kurulumuna yardımcı vs), kalınacak gün için sabah-öğle-akşam yemekleri ve doğal parklara giriş ücretini kapsamaktadır.


-Doğu Afrika’da safariye çıkılan en popüler ülkeler Tanzanya ve Kenya’dır. Bu ülkeler arasında büyük bir doğal park bulunmaktadır. Bu parkın bir kısmı Kenya içerisinde (Masai Mara National Park), büyük bir kısmı ise Tanzanya içerisinde (Serengeti National Park) kalmaktadır. Yağışlı mevsimde (Kasım-Nisan arası) Serengeti (Tanzanya)’de yaşayan hayvanlar, kurak sezon ile birlikte daha yeşil olan Masai Mara (Kenya) bölgesine göç etmektedirler. Bu göç Mayıs sonu başlamaktadır. Serengetide havaların soğuması ve yağış artışı ile birlikte Masai Mara’daki hayvanlar Ekim ortası tekrar Serengeti’ye göç etmektedirler. İşte büyük göç denilen zamanlar Mayıs’ta Serengeti’den Masai Mara’ya ya da Ekim’de Masai Mara’dan Serengeti’ye olan hayvan göçleridir. Küresel iklim değişikliği sebebi ile hayvanların bu geçişinin son senelerde farklılık gösterdiği de gözlemlenmektedir. Mayıs’tan önce ya da Ekimden önce göç ettiğine de rastlanmış.


-Her tür hayvan göç etmemektedir. Yani kurak sezonda gittiğinizde “ayy tüm hayvanlar göç etti hiç göremeyeceğim” diye üzülmeyin :) Temmuz-Ağustos aylarında da birçok hayvanı görebileceğinizi garanti edebilirim.

- “Big Five” denilen beş büyük hayvanı görürseniz çok şanslısınız. Bu beş büyük; fil, aslan, leopar, buffalo ve gergedan hayvanlarını kapsamaktadır. (Ben hepsini gördüm :D)



-Üzeri açılan 6-8 kişilik jeepler ile safariye çıkılmaktadır. Safari jeepini sizinle aynı turu yapmayı planlayan diğer katılımcılarla paylaşabileceğiniz gibi kendi şahsınıza özel olarak da kiralayabilirsiniz. (Paylaşımlı jeep kiralandığında fiyatın yarıya inmesini beklemeyin! 2-4 kişi seyahat etmek bence konfor açısından önemli.)



-Genellikle günlük ücreti 150-250$ şekilde safari turlar ayarlayabilirsiniz. (Örneğin biz 3 gece 4 gün, 3 doğal parkı içeren bir tur için kişi başı 750 $ ödedik)

-Hayvanları daha net görebilmek için mutlaka dürbün alınmalıdır.

-Araç dâhil her yeriniz toz toprak olacağından, tozu toprağı göstermeyen açık renkli, uzun kollu, ince giysiler alınmalıdır. (Krem rengi, gri vs..) Gecenin ve sabah erken saatlerin soğuk olduğunu hatırlayarak yanınıza polar gibi giysiler de almanızı öneririm.

-Geniş bir şapka almayı unutmayın!

-Güneş kremi ve sık kullandığınız ilaçları yanınıza almayı unutmayın. Özellikle toza karşı alerjisi olanlar bu öneriyi dikkat alın!



-Doğal yollardan geçtiğiniz ve çok fazla sarsıntıya maruz kalındığından mide bulantısı önleyici ilaçlar alınabilir.

-Sivrisinek kovucu ve böcek ısırdığında kullanılan koruyucu ilaçları yanınıza almayı unutmayın.

(Seyahat sağlığı için şu yazıma da göz atabilirsiniz: 
http://pekisimdinereye.blogspot.com.tr/2014/07/seyahat-sagligi.html)

-Kamp alanlarında güneş enerjisi kullanıldığından ve akşamları birçok kişi elektrikli aletlerini şarj etme durumunda olduğundan yanınızda harici şarj cihazı (Ben de 9000 mAh’lik vardı, yetmedi!) bulundurun. Ya da güneş enerjili bir şarj aleti bulundurun.



-Safariye çıkmadan önce birkaç gün size ulaşılamayacağı bilgisini ailenize ve sevdiklerinize mutlaka bildirin aksi takdirde başınıza bir şey geldiğinden şüphelenebilirler.

-Bence safariye çıktığınız birkaç günde yanınıza internete ulaşılabilecek hiçbir alet edevat almayın tamamen doğanın tadını çıkarın.

-Konaklamayı kamp alanlarındaki çadırlarda ya da bungalov tarzı yerlerde yapabilirsiniz. Biz Manyara, Serengeti ve Ngorongoro’da çadır kamplarda kalarak muhteşem bir deneyim yaşamış olduk. (Gece çadırın yanına su içmeye gelen fil ve zebrayı doğal karşılayın çünkü hayvanların evlerinde kaldığınızı unutmayın!)

-Konaklanılan kamp alanlarına akşam varıldığını ve sıcak su olmama ihtimaline karşı 3-4 gün duş almadan yaşayabileceğinizi aklınızda bulundurun. (Soğuk su ile duş alınabilir fakat su kaynağı da sınırlı olduğunu unutmayınız.)


-Safari esnasında kesinlikle hayvanlara yiyecek atmayınız! Onların vahşi ortamda olduğunu ve yiyeceklerini kendileri bulmaları gerektiğini unutmayınız!

-Turun size sağladığı öğle yemeklerini mutlaka jeep’in içinde ve üzeri kapalıyken yiyin. Çünkü bazı kuş türlerinin bu şekilde beslenmeye alıştırılarak yağışlı mevsimlerde açlıktan öldüğü tespit edilmiş.

-Belgeseldeki görüntülerin kolay çekildiğini düşünmeyin ve safarinin her anının belgesel tadında geçeceğini düşünmeyin. (Ben çok şanslıydım belgesel tadında 2 sahneye şahit oldum :D 1) Wildebeest yakalamış aslanın yavruları ile birlikte karnını doyurması 2) Zebra yakalayan sırtlanların paylaşım savaşı)



-Nadir hayvanları görmenin çok da kolay olmadığını ve sabır gerektirdiğini aklınızdan çıkarmayın!

-Bahşiş olayını sakın atlamayın çünkü çoğu safari rehberi çok az maaşlara bu işi yapmaktalar ve sizden günlük kişi başı en az 15$ olacak şekilde bahşiş beklemektedirler. Birkaç gün geçireceğiniz ve muhtemelen kanka olacağınız safari rehberlerinize karşı lütfen cimrilik yapmayın :D

-Sonuç olarak çok pimpirikli biri iseniz safariye gitmeyin :D

-Doğanın tadını çıkarmak ve bu maceraya ortak olmak istiyorsanız da safari yapmadan dönmeyin!


***Tanzanya safari esnasında rastladığım bazı tur şirketlerini de şu şekilde sıralayabilirim:

-Bobby tour
-It started in Africa
-Go 2 Africa
-Zara tour
-Leopard tour
-Savannah tour
-Klimanjaro tour