4 Nisan 2013 Perşembe

Körfezin İncisi: QATAR!




Qatar'ın başkenti Doha'ya gitme amacımız aslında iş ile alakalı görüşmeler yapmaktı.


Arap Körfezinin (Arabian Gulf, Persin Gulf) önemli ülkelerinden olan Qatar'a gideceğimi seyahatten 2 gün önce öğrendim. Yani plansız bir geziydi benim için. Aslında bir iş gezisi ama tabi ki boş vakitleri gezerek değerlendirmeden dönemezdim.



Qatar üzerinde Güneş doğuyor


Gezeceğim ülkeleri araştırmaya haftalar hatta aylar öncesinden başlarım fakat Qatar için öyle bir vaktim yoktu. 1-2 gün içinde Qatar ile ilgili ne varsa araştırmaya başladım. Tabi ki önce "yüce blog yazarları"nın sayfalarını incelemekle başladım :) Bunun yanı sıra gezi rehberi aradım fakat Kadıköy civarlarında bulamadım, Lonely Planet'in "Oman, UAE & Arabian Peninsula Travel Guide" kitabında Qatar'dan bahsediyordu fakat onu da vakit bulup satın alamadım. Sonuç olarak benim için rehber kitaptan çok daha kıymetli olan ve gezginlerin deneyimlerini içeren blog çıktılarımla geldim Qatar'a!


Uçaktan Doha Manzarası

Çöl dokusuna uygun mimari


Tarihine bakacak olursak; önce Osmanlı sonra İngilizler bulunmuş bu bölgede. Qatarın başkenti Doha ve nüfusun büyük çoğunluğu burada yaşıyor.

Qatar'ın nüfusu 1.300.000 civarı olarak geçiyor kaynaklarda fakat bunların çoğunluğunu Sri Lanka, Hintli, Nepalli, Filipinli göçmenler oluşturuyor. Hatta yerli insanlarla konuştuğumda Qatarlı Arap sayısının 300.000-400.000 civarında olduğunu söylediler.



Gökdelenlerin Tepesinden Doha Manzarası


Resmi dil Arapça fakat herkes İngilizce konuşabiliyor.


Mart sonu-Nisan başı gelmemize rağmen hava çok sıcak 30 oC derece civarında. Qatar'a gelinmek istiyorsa Aralık-Ocak gibi gelinmesini öneriyor Qatarlılar :) Haziran ve Temmuzda sıcaklık 50 oC dereceyi buluyormuş.

Buraya gelme sebebimiz enerji işi olduğu için öncelikle Qatar'ın enerji durumu hakkında bilgi vermek istiyorum. Qatar dünyanın üçüncü büyük doğalgaz kaynaklarına sahip ülkesi ve dünyanın önemli LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) ihracatçılarından. Suudi Arabistan ve diğer Birleşik Arap Emirlikleri kadar olmasa da petrol kaynağı bulunmaktadır.

İçme suyu konusunda ciddi sıkıntıları var, deniz suyundan pahalı teknolojilerle (bknz: petrol kullanarak içme suyu üretme) içme suyu elde ediyorlar. Yani ülkenin içme suyu petrole bağımlı.


Dünya petrol tüketim haritasına baktığınızda Arap yarımadasının petrol tüketiminin neden USA kadar olduğunun cevabını da böylece bulmuş oluyorsunuz: deniz suyundan temiz içme suyu elde etmek için petrol kullanan teknolojiler...




Katarın su ve elektrik üretimi özelleştirilmiş bir şirket tarafından yapılıyor. Bu şirketin CEO'su ile tanışma şansı bulduk. Yeni stratejileri yenilenebilir enerji teknolojilerinden içme suyu elde etmek. Özellikle 2020 ye kadar termal güneş enerji teknolojilerini tanımak ve suyu bu yolla üretmek.


Ayrıca İran ve Qatar'ın  ortak alanı olan doğalgaz bölgesi stratejik öneme sahip. Gazın yoğunluğu düşük ve akışkan olduğu için hangi taraftan çekersen o tarafa doğru akan bir kaynak. Qatar çok fazla gaz çekerse İran'dan hoop diye uyarı alıyormuş. Tabi Qatar İran'la bu konuda münakaşaya girmek istemediğinden ve fosil kaynaklar da tükenmek üzere olduğundan kaynaklarını çeşitlendirme yoluna gidiyorlar. 


Qatar'ın güneşi bol, günde ortalama 9,5 saat güneşlenme süresine sahip. Fotovoltaik yada yoğunlaştırılmış termal güneş enerji (CSP) teknolojilerinden çok ciddi verimle yararlanabilirler. İşte onlarda bu potansiyellerini değerlendirmek için enerji ve su politikalarını bu yönde düzenlemeye gitmişler.


Bazı kaynaklara göre kişi başına düşen milli gelirin en yüksek olduğu ülke, bazı kaynaklara göre ise Norveç'ten sonra ikinci ülke.Sonuç olarak hizmet ve inşaat sektöründeki göçmenler dışındaki halk bolluk bereket içinde yaşıyor. Elektrik, su gibi hizmetler devlet tarafından Qatar'lılara ücretsiz olarak dağıtılıyor.

Qatar'de çok fazla inşaat projesi var. Dubai'ye yetişmeye çalıştığı söyleniyor. Qatar'a Türkiye'den gelenlerin çoğu inşaat projelerinde çalışmak üzere gelen mühendisler ve işçiler.

Erkekler tob (beyaz uzun elbise), kadınlar abaya (uzun siyah elbise) adı verilen kıyafetler giyiyor. Turistler ve göçmenler kıyafet konusunda serbest, tabi ki yerli insanlarla konuştuğumda çok açık giymemek de ülkeye saygılı olmak açısından önemli diyorlar. Kadınların bikini ile denize girmesi yasak, hatta genelde denize giren kadın görmek mümkün değil.



Yerel kıyafetli Qatarlılar


İçki sadece 5 yıldızlı otellerde serbest. Diğer yerlerde içki içilmiyor.


Hava çok sıcak ve mesafeler ciddi uzak olduğu için öyle yürüyerek gidilmiyor her yere. Genelde turkuaz renkli karwa denilen taksilere binebilir ya da bir miktar para karşılığında sizi çağıran birilerinin arabasına binebilirsiniz. Çünkü bazı yerlere taksi ile gidiyorsunuz fakat dönüşte ortalarda taksi bulamıyorsunuz. Bu konuda ülke güvenilir.


Başkent Doha çok temiz ve yeşil. Çöl şehri olmasına rağmen sahil şeridi ciddi ağaçlandırılmış.



Korniş'deki Gökdelenler 


Çok güzel deniz ürünleri var. Yakın bölgelerden çıkarılmış deniz ürünleri restoranlarından birine mutlaka uğranmalı.

Katara L'waza Fish Market
 


Müslümanların ibadet günü olan cuma günü mübarek gün ve tatil.

Ben bahsedildiği kadar çok fazla Türk görmedim, otelde 2 tane inşaat mühendisine rastladım o kadar.


Gezilecek yerleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:  Korniş (kordon), Qatar Ulusal Müzesi, The Pearl, Doha kalesi, Souq Vakif, Grand Mosque ve İslam merkezi, İslam Eserleri Müzesi, Katara, Villagio, Barzan Tower, City Center.


The Pearl (yapay ada ve marina)



Souq Vakif 
Bizim kapalı çarşıya benzer kumaşçıların, gümüşçülerin, baharatçıların vb.. 
şeylerin satıldığı şehrin eski merkezi

Grand Mosque ve İslam merkezi

 Souq Vakif- Bankamatikler


İslam Eserleri Müzesi 
Konumu da içeriği de gayet başarılı bir müze. Ücretsiz giriliyor. Tüm dünyaya ait İslam eserlerini bulunduruyor: Mısır, İran, Fas, Tunus, Türkiye...Bizim çinileri de görebilirsiniz :)




Katara Kültürel Şehir- (Akşam gidilmesi tavsiye olunur)

Katara Sahilde bulunan heykeller


Katara'ya gidiş yolu



 Villagio
İtalyan bir mimar tarafından yapılmış 
Venedik şehrinden ilham alınarak tasarlanmış alışveriş merkezi


Eğer vakit varsa çölde safari yapılmalı-Yarım günlük, Tam günlük, gece konaklamalı turlar var. 

Kişi başı 100 QTR (Qatar Riyali)'den başlayıp 500 QTR'e kadar değişen farklı turlar bulabilirsiniz.
Hiç çöl deneyimi yaşamayanlar için tavsiye olunur.

Sonuç olarak hiç planda olmayan ama bulunmaktan da keyif aldığım bir ülke oldu Qatar. İş ile alakalı gelişmeler olursa sık sık geleceğim Doha'ya.


Not: 1-) Elimde Qatarlı arkadaşlardan aldığım haritalar var, gitmeyi düşünen olursa haritalarımın bir kopyalarını paylaşabilirim :)) 

        
        2-) Para birimi Qatar Riyali. 1 ABD $ = 3.64 QTR olarak kur sabitlenmiş. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder