28 Kasım 2013 Perşembe

ABU DABİ: Ufacık, Tefecik, İçi Petrol Dolu Emirlik...


Abu Dabi, Birleşik Arap Emirliklerinin başkenti olmakla birlikte zenginliğin göze maksimum çarptığı emirliklerden biridir. Basra körfezinde bulunması sebebi ile petrolün nimetlerinden oldukça yararlanmaktadır ve abartı zenginliğini de petrole borçludur.
Abu Dabi’ye geldiğinizde tıpkı Dubai gibi, (petrol sayesinde) çölden modern bir şehir yaratıldığını görüyorsunuz.
Son yıllarda finans ve turizm açısından önem kazanmaya başlamıştır ve Dubai’den sonra önemli bir merkez olmuştur.

Gökdelenleri ile göze çarpan Abu Dabi’ye iş için gittim ve işten geri kalan vakitlerimde şehri gezmeye çalıştım.
Dünya’nın 5. büyük petrol rezervlerine sahip Birleşik Arap Emirlikleri’nde kaynakları kontrol eden emirlik tabi ki başkent Abu Dabi.

                             https://blogs.law.harvard.edu/mesh/2007/12/who_has_oil/
(detaylı görmek için üzerine tıklayınız)

Coğrafya çöl olmasına rağmen enerji açısından bereketli. Petrolleri var ve bunun kaymağını sonuna kadar yiyorlar fakat bölgenin güneş potansiyeli de çok önemli düzeyde. Bu sebeple tükenen fosil kaynaklara alternatif yenilenebilir enerji alanında da yatırımlar yapmaktalar. Abu Dabi’de kurulan SHAMS-I isimli parabolik ayna içeren yoğunlaştırılmış güneş enerjisi santrali de enerji politikalarında güneş enerjisine değer verdiklerini gösteren en önemli kanıttır. http://www.shamspower.ae/en/about-us/overview/

                                             Shams I-CSP Parabolic Power Plant 

Şimdi gelelim Abu Dabi’de görülecek yerlere:

Mutlaka plajlardan birine gitmenizi öneriyorum. Ben Kasım ayının ortasında gitmeme rağmen denize girebildim. Akşamüstü hava biraz soğudu fakat serin havada denize girmenin keyfi de bir başka oluyor. Tabi ki mayıs haziran temmuz aylarında giderseniz çok daha sıcak olacaktır. Plajdaki kumlar çok ince, denizin içinde sanki çamura batmışsınız gibi hissediyorsunuz. Ama turkuaz renkli suya kendinizi bıraktığınızda Kasım’da denize girebildiğiniz için ne kadar şanslı olduğunuzu düşünüyorsunuz.

Kadınlar rahatça denize girebiliyor. Bu konuda sıkıntı yok. Ücretli halk plajlarını tercih ederseniz turistlerin çoğunlukta olduğunu göreceksiniz.

Cornish- Halk plajı

Plaj'dan Hermitage Village'e bakış

Marina mall ile aynı adada bulunan “Heritage village”da görülmesi gereken yerlerden biridir.

Akşamüstü sahil kıyılarında spor yapan, yürüyen, vakit geçiren Abu Dabili’leri görünce şaşırmayın. Çünkü Cornish denilen sahil kenarlarında akşam serinliğinde yürüyüş yapmak, bisiklete binmek yapılabilecek en mantıklı aktivitelerden biridir. “Yok efendim ben yürümem alışveriş yaparım” derseniz Marina Mall, Abu Dabi Mall gibi çok büyük alışveriş merkezlerine kendinizi hapsederek de vakit geçirebilirsiniz.

 Marina Mall 

Cornish

Etihat Towers 

                                          Intercontinental Otelin 18. katından manzara

Yaklaşık 1 saat süren havai fişek gösterisi

Çizgi film kahramanı PEPE-Arabic Style :)


Abu Dabi’ye gelmişken “Sheikh Zayed Camisi”ni görmeden dönmeyin. Birleşik Arap emirliklerinin kurucusundan ismini alan cami, Dünya'nın en büyük ilk 10 camisi arasındadır (5. ya da 8. olduğu iddia edilmektedir). Zarifliği ve mimarisi ile Tac Mahal’e benzetilen camiyi çok fazla turist ziyaret etmektedir. Çoğu (Fas, Tunus gibi) Arap ülkesinde camilere sadece Müslümanlar (Hatta kelime-i şehadet getiren Müslümanlar) girebilmektedir. Fakat Abu Dabi’deki Şeyh Zayed Camisini kıyafeti uygun olan herkes ziyaret edebilmektedir.

Sheikh Zayed Camisi



Şehrin biraz dışında kalan “Al Maqta hisarı” ise yolunuzun üzerinde ise ziyaret edilebilir.

Emirates sarayı yapısı itibari ile tarihi bir bina zannedilebilir fakat kendisi bir oteldir ve gecelik konaklaması en pahalı otellerden biridir.




Ferrari World’un bulunduğu çeşitli sulu ve yapay aktivitelerin bulunduğu "Yas adası" da ilgi alanları doğrultusunda vakit geçirilebilecek bir diğer adadır.

Saadiyat adası Abu Dabi’nin müzelerinin bulunduğu adadır: Guggenheim müzesi, Zayed National museum, Louvre museum burada bulunmaktadır. Vakit bulunursa gidilmesi gereken adadır.

*** Petrol ülkesi olması sebebi ile taksiler de ucuzdur ve her yere taksi ile gidilebilir. Taksiye bindiğinizde dikkat edin bir monitörde şoförün adı kimlik numarası gibi bilgiler göreceksiniz. 

*** Çoğu Arap ülkesinde olduğu gibi  Abu Dabi'de de hizmet sektöründe Hintli, Sri Lankalı, Endonezyalı, Bangladeşli insanlar çok ucuza çalışmaktadır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder