8 Temmuz 2014 Salı

SEYAHAT SAĞLIĞI

Gittiğimiz ülkelerdeki sağlık koşullarını incelemek ve bu sağlık şartlarına göre önlem almak her gezgin için önem arz etmektedir. Özellikle Afrika kıtasındaki ve Hindistan gibi ülkelere giderken bu tip önlemler almamız gerekmektedir. Sıtma, Sarı Humma, Kolera, Ebola gibi hastalıklar yaşadığımız ülkede bizim için tehdit olmasa da ne yazık ki hala birçok ülkede çok sayıda insan bu rahatsızlıklardan hayatını kaybetmektedir. İşte size seyahat sağlığı konusunda kısa bir yazı:

Dünyanın ‘mikroskobik ölüm’ haritası -http://www.ntvmsnbc.com/id/25451675/


Temmuz ayı ortası yapacağımız Doğu Afrika (Uganda, Kenya, Tanzanya) gezisi için bir takım sağlık önlemleri almamız gerekiyordu. Bu sebeple kuzenimle birlikte Karaköy’deki TC Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne gittik.



Girişteki görevliye Afrika’ya seyahat edeceğimizi ve doktordan bilgi almak istediğimizi söyledik. O da bizi Filiz Hemşireye yönlendirdi. Filiz Hemşire öncelikle randevumuz olup olmadığını sordu. (Seyahat sağlık merkezlerine gitmeden randevu alınıyormuş bilginize!) Çok yoğunluk olmadığı için bize yardımcı oldular ama siz randevu almadan gitmeyin!

Filiz Hemşire bizi Dr. Yonca hanımın odasına götürdü. Öncelikle yumurtaya alerjimiz olup olmadığını soran doktor hanım bizden kimlik isteyerek bize karne hazırlamaya başladı. Bu karneyi pasaportumuz ile birlikte taşımamız gerektiğini ve yaptırdığımız aşıları bu karneye işletmemiz gerektiğini belirtti.


Kayıt ve karne hazırlama işlemlerinden sonra Sarı Humma aşısını bize yaptı. Bu aşının bizi 10 gün sonra korumaya başlayacağını ve ömrünün 10 yıl olduğunu yani bizi 10 yıl koruyacağını da ekledi.

2009 yılında Hindistana gitmeden önce bir eczacı tanıdığımızın tavsiyesi ile Hepatit A aşısı olmuştum. Bu aşıyı Dr. Yonca hanıma da sordum. Kendisi de Hepatit A aşısı olmamızın faydalı olacağını ve eczaneden satın alacağımız hepatit A aşısını, aile hekimimize gidip yaptırabileceğimizi söyledi. (Karneye işletmeyi de unutmayalım!)



Buna ek olarak TETRADOX isimli antibiyotik ilacına geziden 1 gün önce başlamamız gerektiğini ve seyahat süresince günde 1 defa, döndükten sonra da 28 gün boyunca bu ilacı tok karna içmemizi söyledi.

Ayrıca hastalıklar ve korunma yolları ile ilgili de bilgiler verip bizi gönül rahatlığı ile uğurladı.


Kısaca özetlemek gerekirse salgın hastalık riski olan ülkelere gitmeden önce yapılması gerekenler şunlardır:

- Seyahatinizden 2 hafta önce en yakın “TC Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü”ne gidip, gidilecek ülkeye göre sağlık önlemlerini öğrenmek
(İstanbul’da 6 tane merkez varmış, herkes Karaköydekini bildiği için burada yoğunluk oluyor. Filiz hemşire’nin tavsiyesi seyahat sağlığı danışma hattını arayarak kendinize en yakın olan sağlık kuruluşuna gitmeniz (Seyahat sağlığı danışma hattı: 0212 444 77 34)  )

- Gerekli aşıları olmak (Biz Doğu Afrika için Sarı humma ve Hepatit A aşısı olduk) ve karnenize işletmek

- Seyahat sağlığı merkezlerinden hastalıklar ile bilgi veren broşürlerden alıp dikkatlice okumak


- Sivrisineklerden korunmak için; ince, uzun kollu giysiler giymek (şile bezi gibi)

- Uyurken yüzü kapatmak için ince tülbent veya şal kullanmak

- Afrika, Asya gibi ülkelerde güneş açısı farklı geldiğinden yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi kullanmak

- Kapalı su içmek

- Sinek kovucu sprey, krem kullanmak (OFF MAX, DEFENCE)


- Sinek kovan bilezik kullanmak (çok kötü kokuyor ama sıtma olmaktan iyidir)

- Tetradox isimli antibiyotiğe seyahatten 1 gün önce başlamak ve seyahat dönüşü 28 gün boyunca bu ilaca devam etmek (Mide probleminiz varsa bir mide koruyucu ilaçla birlikte bol su ile alınması gerekiyormuş)

- Düzenli kullanılan ilaçlarınızı yanınıza almak (Bel ya da sırt çantanıza bölerek koymak)

- Böcek sokmalarına karşı bir jeli yanınızda bulundurmak (Ör: Stilex)

-Yanıklara karşı Bepanten ya da Hametan türevi ilaçları yanınıza almak

- Sık kullandığınız ve alışık olduğunuz bir ağrı kesiciyi yanınızda bulundurmak



-Yara bandı, sargı bezi pamuk içeren bir ilk yardım çantası bulundurmak (Her gezginin mutlaka küçük ama işlevsel bir yardım çantası vardır J)

-Yediğiniz içtiğiniz şeylerden etkilenmemek için ishal önleyici bir ilaç taşımak

- Vücudunuzda açık yara varsa geziye gitmeden önce mutlaka tedavisini yapın

- İçeceğiniz içeceklerin yanınızda açıldığına emin olun (Birçok Afrika ülkesinde buna dikkat edildiğini giden arkadaşlardan duymuştum)

-Seyahat dönüşü www.seyahatsagligi.gov.tr adresinden “seyahat sağlığı anket formu”nu doldurmak

Not: Daha detaylı bilgi için lütfen aşağıdaki linkleri inceleyin ve seyahat sağlığı el kitabını indirerek detaylıca okuyun:

Seyahat sağlığı resmi web sitesi: http://www.seyahatsagligi.gov.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder